Közbiztonsági Nap - Közbiztonsági Díj

2019. május 4-én rendezték meg Óbuda napját a III. kerületben. A rendezvény több helyszínen zajlott. A tizedik születésnapját ünneplő Óbudai Polgárőrség, ahogy megalakulása óta minden esztendőben, a Közbiztonsági Napnak otthont adó Csobánka téren állította fel egyesületi címerrel díszített sátrát.

a2.jpg

b2.jpg

Sajnos, idén az időjárás nem kedvezett a szabadtéri programoknak, ennek ellenére sok érdeklődő volt kíváncsi a kerületi polgárőrökre: megnézték a sátor előtt parkoló Mazda BT-50 típusú polgárőrautót, az elektromos és benzines robogókat – a polgárőrbiciklik az eső miatt a garázsban maradtak – kipróbálták a különböző tudatmódosító szerek hatásai szimuláló szemüvegeket (a „részeg” szemüvegeket); a sátorban pedig polgárőrtesztet, családi tesztet töltöttek ki. Jutalmuk mindezért lufi, toll, kártyanaptár, szilikon karkötő, fényvisszaverős karcsapó volt – csupa-csupa polgárőrös tárgy.

f.jpg

A Közbiztonsági Nap legjelentősebb eseménye minden évben a Közbiztonsági Díj átadása. A díjat 2001-ben alapította Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának Képviselő-testülete, s minden évben legfeljebb hatan vehetik át: olyan személyek, civil szervezetek, akik a kerület közbiztonsága érdekében kiemelkedő munkát végeznek: rendőrök, tűzoltók, mentők, közterület-felügyelők, polgárőrök és magánszemélyek.

c.jpg

A Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület tagjai közül idén Bánszki András, az egyesület járőrvezetője vehette át az elismerést. 2012-ben lépett be a polgárőrségbe, azóta az egyesület egyik meghatározó alakja. A kerületben végrehajtott rendszeres járőrszolgálatok mellett Jetro nevű Cane Corso fajtájú kutyájával eltűnt személyek keresésében is részt vesz, a páros számos sikeres bevetésen van már túl. A kereséseken kívül együtt népszerűsítik a polgárőrséget iskolai és egyéb rendezvényeken. Kiemelkedő szakmai ismereteit jól hasznosította az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Szolgálati Szabályzatát módosító, kutyás szolgálattal kapcsolatos részeket kidolgozó csoportban. Aktív szerepet vállalt az OPSZ Kutyás Tagozatának megalakításában.

d_2.jpg

További képek, infók Facebook-oldalunkon!